Λογιστικό Γραφείο Θεσσαλονίκη

Έχουμε συνεχή παρουσία στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της λογιστικής και φοροτεχνικής υποστήριξης των επιχειρήσεων από το 1977. Αξιοποιώντας στο μέγιστο τις γνώσεις, την επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία, και την τεχνολογία, η εταιρία μας πλαισιωμένη από εξειδικευμένους συνεργάτες, προσφέρει στον επιχειρηματία συμβουλευτική αλλά και πλήρη κάλυψη σε λογιστικά, φοροτεχνικά και εργατικά θέματα.

Ώρες Λειτουργίες

Δευτ.-Παρ.: 09:00-16:00

Τετ.: 09:00-14:00 & 17:30-20:30

Πρόσφατα Άρθρα

Top

Τεκμαρτό Εισόδημα Ατομικών Επιχειρήσεων με Απλά Λόγια

Μία μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες είναι  ο νέος  τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων – επαγγελματιών, καθώς καθιερώνεται ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά το 2023.

 

Το νέο σύστημα φορολόγησης των  επαγγελματιών λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας έμπορος ή επαγγελματίας  να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με το βασικό μισθό.

 

Δηλαδή το ποσό που υποχρεωτικά θα δηλωθεί πλέον ως καθαρό κέρδος της επιχείρησης του , δεν μπορεί να υπολείπεται των 10.920ευρώ/έτος  (κατώτερος βασικός ετήσιος μισθός).

 

Ακολουθεί μία σειρά προσαυξήσεων του ποσού αυτού  και έχει σχέση με : 

α. αν η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό και  πόσο το  αμείβει αυτό σε ετήσια βάση

β.  τα έτη  που λειτουργεί η επιχείρηση.

γ.  το πόσο τζίρο δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση άλλοι επαγγελματίες με τον ίδιο ΚΑΔ δηλαδή έχουν την ιδιά ακριβώς δραστηριότητα.

 

Το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται:

α) στα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα,

β) σε όσους αμείβονται με (μπλοκάκι)  και σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές υπό προϋποθέσει

γ) σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%), και

δ) σε καφενεία  σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων.

 

Σημαντικό είναι ότι τα εισοδήματα από συντάξεις, όπως και από μισθωτή εργασία, αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου (πχ αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ)

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής:

 

Το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση το τεκμήριο , μπορεί να αμφισβητηθεί από τον υπόχρεο για αντικειμενικούς λόγους.

Print Friendly, PDF & Email