Λογιστικό Γραφείο Θεσσαλονίκη

Έχουμε συνεχή παρουσία στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της λογιστικής και φοροτεχνικής υποστήριξης των επιχειρήσεων από το 1977. Αξιοποιώντας στο μέγιστο τις γνώσεις, την επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία, και την τεχνολογία, η εταιρία μας πλαισιωμένη από εξειδικευμένους συνεργάτες, προσφέρει στον επιχειρηματία συμβουλευτική αλλά και πλήρη κάλυψη σε λογιστικά, φοροτεχνικά και εργατικά θέματα.

Ώρες Λειτουργίες

Δευτ.-Παρ.: 09:00-16:00

Τετ.: 09:00-14:00 & 17:30-20:30

Πρόσφατα Άρθρα

Top

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οι περισσότερες τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο επικεντρώνονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις. Ο στόχος αυτών των αλλαγών είναι κυρίως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και η ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων εσόδων.

 

Ας δούμε τις βασικότερες αλλαγές:

 

Διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές: αναμένεται να ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες του 2024. Επιπλέον δημοσιεύθηκε ήδη  Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με σκοπό τη διεύρυνση της χρήσης των POS σε ολόκληρο τον τομέα της λιανικής.

 

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τιμολόγια και να εφαρμόζουν το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση θα τεθεί σε ισχύ με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ μέχρι τότε ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να την υιοθετήσουν εκ των προτέρων μέσω επιπλέον κινήτρων.

 

Αναγραφή QR Code: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η αναγραφή QR code στα τιμολόγια που εκδίδονται από προγράμματα γίνεται υποχρεωτική. Αυτό εν συνεχεία σημαίνει ότι τα τιμολόγια πρέπει να προωθούνται αυτόματα και όχι κατόπιν καθυστερημένης παραλαβής εντός της ημέρας, διαφορετικά το QR code δεν θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία.

 

Σύστημα IRIS: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό θα υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).

 

Συναλλαγές με μετρητά: αποτρέπεται η πραγματοποίηση συναλλαγών με μετρητά καθώς τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής

 

Αγοραπωλησίες ακινήτων: επιτρέπεται μόνο η χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής

 

Νέο σύστημα φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών:

Το νέο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες βασίζεται στον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι το εισόδημα ενός ελεύθερου επαγγελματία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από εκείνο του εργαζομένου. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που θα υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν ως έσοδα δεν μπορούν να είναι λιγότερα από 10.920 ευρώ ετησίως.

 

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από συντάξεις, όπως και από μισθωτή εργασία, αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

 

Από το 2024, υπάρχει μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του εάν δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα. Το ίδιο ποσοστό μείωσης εφαρμόζεται και στο τέλος για κάθε υποκατάστημα φυσικών προσώπων, με το ποσό να μειώνεται από 600 ευρώ σε 300 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εντός των επόμενων δύο ετών.

 

Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=231318

Print Friendly, PDF & Email