Λογιστικό Γραφείο Θεσσαλονίκη

Έχουμε συνεχή παρουσία στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της λογιστικής και φοροτεχνικής υποστήριξης των επιχειρήσεων από το 1977. Αξιοποιώντας στο μέγιστο τις γνώσεις, την επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία, και την τεχνολογία, η εταιρία μας πλαισιωμένη από εξειδικευμένους συνεργάτες, προσφέρει στον επιχειρηματία συμβουλευτική αλλά και πλήρη κάλυψη σε λογιστικά, φοροτεχνικά και εργατικά θέματα.

Ώρες Λειτουργίες

Δευτ.-Παρ.: 09:00-16:00

Τετ.: 09:00-14:00 & 17:30-20:30

Πρόσφατα Άρθρα

Top

Άδεια Μητρότητας Χρονική Διάρκεια & Υποχρεώσεις Εργοδότη

Η διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται από τον νόμο σε 17  εβδομάδες για όλες τις εργαζόμενες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

 

Ο διαχωρισμός αυτών γίνεται σε 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και σε 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

 

Η τήρηση των συγκεκριμένων διαστημάτων είναι αυστηρά υποχρεωτική.

 

Στη περίπτωση πρόωρου τοκετού μεταβιβάζεται το δικαίωμα λήψης αδείας μετά τον τοκετό προκειμένου να συμπληρωθεί το συνολικό διάστημα των 17 εβδομάδων.

 

Για όλο το διάστημα που οι μητέρες θα απουσιάζουν απ την εργασία τους δικαιούνται να λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους απ τον εργοδότη, καθώς η συγκεκριμένη άδεια νοείται ως άδεια από νόμιμο κώλυμα, χωρίς δηλαδή δική τους υπαιτιότητα.

 

Όσες γυναίκες απασχολούνταν  στον ίδιο εργοδότη για πάνω από ένα έτος δικαιούνται αποδοχές για ένα μήνα ενώ αν απασχολούνταν για μικρότερο διάστημα δικαιούνται μισό μήνα. Ο εργοδότης δεν έχει κάποια άλλη υποχρέωση καταβολής μισθού  στην επίτοκο πέρα από τα ανώτερο.

 

Εφόσον επιστρέψουν στην εργασία τους, δίνεται σε αυτές το δικαίωμα να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού τους. Μπορούν δηλαδή για 30 μήνες απ τη λήξη της άδειας λοχείας είτε να προσέρχονται αργότερα είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα.

 

Εναλλακτικά αυτού, εφόσον είναι σύμφωνος και ο εργοδότης, μπορεί να ορισθεί το μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους 12 πρώτους μήνες και σε μια ώρα για 6 επιπλέον μήνες.

 

Δίδεται επίσης η δυνατότητα στις μητέρες να αιτηθούν και να τους δοθεί εάν είναι σύμφωνος ο εργοδότης ισόχρονη «άδεια» θηλασμού και φροντίδας παιδιού  με αποδοχές, εντός της ίδια χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένο ωράριο.

 

Tην άδεια για λόγους φροντίδας παιδιού έχει τη δυνατότητα να ζητήσει και ο πατέρας, εάν δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα.
Τέλος, το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ο εργοδότης είναι ότι απαγορεύεται ρητά και είναι άκυρη η καταγγελία σύμβασης (απόλυση)  τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για όλο το διάστημα των 18 μηνών μετά τον τοκετό.

 

Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση που η μητέρα χρειαστεί να απουσιάζει για μεγαλύτερο χρόνο λόγω ασθένειας που οφείλεται στη κύηση ή στον τοκετό.

 

Εξαίρεση του παραπάνω μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον συντρέχει  σπουδαίος λόγος. Ως σπουδαίος λόγος δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου λόγω της εγκυμοσύνης της.

Print Friendly, PDF & Email